Diskuse

Chvaletice: vlastní elektrárna i uhlí + nápadně vstřícní úředníci = profit

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

a) je naprostý nesmysl, že 85% uhlí z lomu ČSA se spálí v Chvaleticích. Jedná se o mix uhlí z lomu Vršany a ČSA s různou výhřeností

b) je naprostý nesmysl tvrdit, že elektrárna způsobuje škodu 3 miliardy Kč ročně. Ta elektrárna si kupuje emisní povolenky a platí ekologické daně. Snad se dá pochopit, že se snažíte čtenářům podsunout jen jednu stranu rovnice. V Chvaleticích navíc probíhá další ekologizace zdroje.

c) externality vytvářejí veškeré zdroje pokoušející Vám zajistit připojení k internetu dle libosti - namátkou nedávno dostala pokutu elektrárna na biomasu Mostek na Trutnovsku - vypouští do ovzduší velmi mnoho tuhých znečišťujících látek

d) teorie o tom, že prolomit limity je nutné kvůli elektrárně Chvaletice je ukrutný nesmysl. Všechny těžební lokality v ČR budou v následujících letech snižovat objem těžby. Namátkou Sokolov sníží těžbu o 30% po roce 2020 a uhlí bude chybět půlce jižních Čech pro centrální ohřev tepla. Ještě v roce 2015 bylo nutné do Opatovic dovážet uhlí z Německa. V tu chvíli elektrárna Opatovice vypouštěla o 25% více emisí vzhledem k nízké kvalitě německého uhlí. To Vás jako ekologa nechalo chladným?

e) trapně porovnáváte dva zdroje (spalovnu a uhelnou elektrárnu) bez porovnání vyrobené energie - tedy užitné hodnoty.

Zkuste si prosím nejprve něco o problematice nastudovat, než vylezete ven s takto ostudným pamfletem plným polopravd. Vždyť lidé s podobnou schopností sbírat informace Vaším stylem tomu mohou uvěřit....

0 1
možnosti
Foto

Vážený pane Vomasto, Vaše snaha hájit Severní energetickou na internetu je až dojemná, nicméně:

a, 3,4 milionů tun vytěžených na lokalitě ČSA v roce 2014 jich Chvaletice spálily 2,9 milionů tun. Viz. výroční zprávy Seven, respektive el. Chvaletice

b, To není nesmysl, jde o výpočet externích nákladů spalování uhlí, viz studie Centra pro otázky životního prostředí UK. Povolenky a ekologické daně (o jejichž fungování víme své) s tím defakto nesouvisí.

c, Elektrárna Chvaletice je třetím největším znečisťovatelem ovzduší v ČR. Samozřejmě, že žádný zdroj není úplně čistý, ale hnědouhelné elektrárny jsou na tom z tohoto hlediska spolu s jadernými zdaleka nejhůře.

d, těžební limity byly stanoveny v roce 1991. Stěžovat si 25 let potom na nedostatek uhlí je poněkud zvláštní. Elektrárna měla být původně do roku 2020 uzavřena, s tímto výhledem nebylo nutné s dodržením současných emisních limitů na dřívější uzavření spěchat.

e, Jde o účelový příměr, aby bylo jasné o jak obrovské znečištění ve skutečnosti jde.

Děkuji za komentář!

0 0
možnosti

J16a89n 25F34r60o90l10í95k

12. 7. 2016 15:30

To nejpodstatnější je jestl vyrobenou elektřinu a teplo potřebujeme nebo se dá snadno nahradit jinak. Mě se třeba také nelíbí smrad z brněnské spalovny, který zatěžuje naši městskou část, ale chápu, že skládkování je daleko horší řešení nemluvě o tom, že v naší lokalitě už není kam.

0 0
možnosti
Foto

v roce 2014 elektrárna Chvaletice ročně vyrobila celkem 3,91 TWh elektřiny. To odpovídá zhruba 4,9 % z čisté výroby elektřiny v ČR. Ten samý rok jsme cca 24 % vyrobené elektrické energie vyvezli za hranice...[>-]

0 0
možnosti

Máte tam pěknou ilustrační fotku. Plnou parou se tam valí z chladicích věží té elektrárny vodní aerosol a z komína ani dýmeček. Pozoruhodný úspěch odsiřovacího agregátu té elektrárny.

0 1
možnosti
Foto

V této elektrárně se odvádějí spaliny přímo do chladících věží... Tzn. komín sice spaliny nevypouští, neznamená to ale, že zázračným způsobem někde mizí.

0 0
možnosti