Robert Hrdina

Fenomén NucleoSTOP - Napálení Rakušané, Němci a Greenpeace

25. 04. 2012 16:48:21
Určitě jste o něm slyšeli. Legendární zařízení „nucleoSTOP“, které dokáže pomocí Tachyonenových impulsů rozpoznat proud z jaderných elektráren. Infikovaný proud, ještě než stihne zamořit vaše elektronické přístroje, pošle zpět výrobci – ať si s ním poradí sám. Dle účastníků různých diskuzí byl prý nucleostop na přelomu milénia velmi populární přístroj v Rakousku a následně se prosadil jako povinná součást elektrických rozvodů každého ekologického aktivisty. Nyní se o něm mluví hlavně v souvislosti s hysterickými zákazníky z Německa. Proč už ho doma nemám?
neinformovaným hlupákům vadí atomová energie. Pojďme jim poradit liščí ocas a ebonitovou tyč...To je tak vtipné!
neinformovaným hlupákům vadí atomová energie. Pojďme jim poradit liščí ocas a ebonitovou tyč...To je tak vtipné!Greenpeace DE

Povědomí o tomto přístroji se už ve své době, v raných letech 21. století, šířilo velice rychle prostřednictvím tehdy populárních internetových diskusních fór, dnes už téměř zapomenutých internetových novin a portálů (jako Mageo nebo Neviditelný pes). Pozadu nezůstala například ani internetová média, která dělají zařízení reklamu průběžně už deset let. Zadarmo. Nyní, v době, kdy startuje výběrové řízení na stavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, se zařízení opět vrací do slovníku jaderných optimistů. Používají jej jako potvrzení všech stereotypů, které o ekologických aktivistech (a vůbec odpůrcích jaderné energetiky, Rakušanech, Němcích...) kolují: jsou jednoduše tak hloupí, že jsou ochotní utratit nehorázné peníze za zařízení, které nemůže fungovat, a ve své nekonečně nesmyslné anti-jaderné hysterii na sobě nechají vydělávat různé podvodníky a šarlatány. Odborný popis zázračného filtru jaderné energie – no nekupte to!

E-shop s tradicí

Ve webovém archivu se dá stránka nucleostop.de (e-shop, který zařízení nabízí), najít od roku 2006. Tou dobou na ní visela kromě nucleoSTOPu také upoutávka na nový detektor geneticky modifikovaných potravin – bohužel tato vychytávka nakonec nikdy, ke škodě všech, nabízena nebyla. Historie tohoto e-shopu je ovšem ještě mnohem starší, zmínky o něm se v diskusích opakovaně objevují už od roku 2001 a trvají do současnosti. Stránka je funkční dodnes a její nadčasový design zřejmě předběhl dobu, jelikož je stále stejný. Ke zhlédnutí lákají záložky popisující „problém“ a nabízející „řešení“ i zevrubné vysvětlení této převratné technologie. A pozor: nově umí přístroj filtrovat i jadernou energii ze zahraničí! No nekupte to!

Jenže tu přeci jenom něco nesedí...

2001

NucleoVTIP

NucleoSTOP a zmíněný e-shop pochází z Německa, stránka je registrovaná na fyzickou osobu. Pokud po něm vyloženě nepátráte, nemáte velkou šanci objevit následující upozornění: „Nabídka výrobku NucleoSTOP je míněna jako satira, žádná obchodní transakce nebude provedena“. Je vyvedena v barevně dokonalé kombinaci modré na modrém podkladu. Schválně, zkuste si tu větu na stránce najít.

2011

Od začátku se tedy jedná o satirickou legraci, přístroj, ani jeho nefunkční verze, nikdy neexistoval. Zkuste si ho objednat! Vyplněné údaje jednoduše nelze odeslat. I kdybyste si nucleoSTOP přesto pokusili objednat emailem, budete zklamáni. Peníze není kam poslat a na stránkách visí informace „plaťte až po obdržení faktury“. Ta ale do vaší mailové schránky nedorazí.

Nejvtipnější z příchozích emailů vystavuje dokonce autor na svých osobních stránkách – spektrum korespondentů je široké: od „jaderných expertů“ kteří se snaží argumentovat, že zařízení podle zákonů fyziky nemůže fungovat, až po rozhořčené reakce, že se zařízení nedaří objednat.

Když si tohle všechno někdo přečte, vypadá to jako povedený vtípek o stereotypech, kterých koluje mezi lidmi statisíce. Člověku ale zatrne, když na Vás tento typ zaručených informací vytáhne zdánlivě rozumný novinář nebo třeba energetický analytik PPF Generali Petr Novák.

Kdo vůbec nucleoSTOP vymyslel a kolik dní potom ještě nemohl zadržet záchvaty smíchu, už nelze ověřit. Určitě alespoň tak dlouho jako redaktor časopisu Nový Profit, který do světa pře časem vypustil nesmrtelně hloupou hlášku „Ja elektrinu k svojmu životu nepotrebujem, ten televízor si kľudne pozriem aj pri sviečkach.“ – přiřkl ho neprávem bývalé vedoucí protijaderné kampaně Greenpeace na Slovensku a musel se za to omluvit.

Autor: Robert Hrdina | karma: 23.92 | přečteno: 6709 ×
Poslední články autora